Περίπου 1,5 κιλό ψάρια κατά προτίμηση διαφορετικά έτοιμα καθαρισμένα (όπως συναγρίδα ή σφυρίδα, ή μπακαλιάρο και κανένα κοκκινόψαρο του μισού κιλού το καθένα ή συμβουλευτείτε τον ιχθυοπώλη σας για τα ψάρια ημέρας)
5-6 καρότα
5-6 μέτρια κολοκυθάκια πολύ φρέσκα (ή περισσότερα αν είναι μικρά)
3 σχετικά μεγάλες πατάτες
1 μάτσο σέλινο (5-6 μεγάλα κλωνάρια και τα φύλλα και το κοτσάνι)
2 μέτριες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
Μισή κούπα ρύζι
2 αυγά
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα ψάρια, τα περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμόνι, χρησιμοποιούμε τις λεμονόκουπες που μένουν κομμένες σε κομματάκια και τις βάζουμε στην κοιλιά τους.Τα αφήνουμε να περιμένουν στο ψυγείο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε περίπου 2 λίτρα νερό και προσθέτουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, σε ραβδιά τα καρότα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα, απλώς χαραγμένα σε δύο ή σε τέσσερα.
Όταν αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες , τις ντομάτες , το σέλινο και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν σχετικά τα λαχανικά, περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψάρι, αν θέλετε βάλτε το ψάρι σε διχτάκι για να μην φύγουν τα κόκαλα . Αν χρειάζεται νερό προσθέτουμε σ’ αυτή τη φάση μέχρι να καλύπτονται όλα τα υλικά. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνει το ψάρι (περίπου 20 λεπτά για μισόκιλα ψάρια).
Tip: Υπολογίζουμε ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού το χρόνο που θα βράσουν τα λαχανικά μας ώστε να μη λιώσουν, γιατί ένα μεγάλο ψάρι θα θέλει πολύ χρόνο.
Αν προτιμάτε τη σούπα σας βελουτέ, αφαιρέστε σε ένα πιάτο το ψάρι και πολτοποιήστε με ραβδομπλεντερ το υπόλοιπο μείγμα.